Letní speciál: Průvodce po našich oblíbených podnicích

Léto je tady a s ním i prázdninová nálada! Během spřádání prázdninových plánů nás napadlo, že se s vámi podělíme o tipy na skvělá místa na Moravě, která my sami máme rádi. Zkrátka taková Jizba edice Lukáše Hejlíka. I když bez Hejlíka…😀

Kam za naší kávou

Na Moravě máme dva vlastní podniky: Jizbu v Luhačovicích a Fčil espresso bar v Uherském Hradišti. V létě se můžete těšit na osvěžující letní drinky a nitro cold brew, které si můžete vychutnat třeba na Letní filmové škole v UH.

jpeg-optimizer_blog_banery_pruvodce_1

Bistro Na Kopci: Kousek od Jizby, hlouběji v karpatských vrších, najdete mimořádně příjemné venkovní bistro, které majitelka Veronika provozuje zejména během teplejších měsíců. Aktivní cyklisté po zdolání kopce ocení poctivé sendviče s trhaným masem a osvěžující limonády. Těšit se můžete taky na naše zrnka, ovocné buchty, piknik v trávě a zelené výhledy. 

Novákova zahrada: Pokud se vydáte do nedaleké Kroměříže, zastavte se u našeho milého oběratele Vojty Nováka, se kterým jsme také nedávno dělali rozhovor. Kromě toho, že vám připraví špičkové kafíčko, domácí dezert nebo brunch, můžete se ztratit v chládku a klidu jeho divoké zahrady.

MA:ME KAFE ve Šternberku: Milan a Veronika provozují prostornou kavárnu se zimní zahradou. Zkuste jejich kombuchu! K odpolednímu zobání si můžete pochutnat na jejich sametovém hummusu. Pokud jste ranní ptáčata, nebo to máte do Šternberku blíž než my, prubněte i jejich brunche.

jpeg-optimizer_blog_banery_pruvodce_2

Olomouc: Zde najdete naše kávová zrna na několika místech. Na hlavním mlýnku jsme ve stálé nabídce v Telegraph Pulse. Občas nás najdete taky v Cafe Jan, Traffic Coffee! (tři pobočky) a Kafe jak lusk. V některých z těchto kaváren si můžete vychutnat nejen skvělou kávu, ale i poctivé snídaně a obědy z lokálních produktů.

jpeg-optimizer_blog_banery_pruvodce_4

Canall coffee v Prostějově: Vendula a Libor, energický pár, který svým good vibem inspiruje všechny kávomilce z okolí. Posledně, co jsme jim zaváželi zrnka, jsme si moc užili espresso i batch. Zážitek posunul i výborný raw dortík. Prázdniny chtějí odstartovat ve velkém na své prostorné zahradě, přidejte se 6. 7. na burger pop-up. Určo to bude stát za to!

Kafara v Brně: Kavárna sídlící mimo centrum. Navštěvují ji především místní a pro nás z kávové kultury funguje jako důkaz, že i podnikům na městských periferiích se může dařit dělat pořádnou parádu a obohacovat místním život. Zde vás čeká nejen vynikající káva, ale i brunche, domácí paštiky a další dobroty. Kafara je také místem s nevšední atmosférou a spoustou kulturních akcí. 

jpeg-optimizer_blog_banery_pruvodce_5

Coffee Trail River: V Brnéčku ještě chvilku zůstaneme. Coffee Trail vlastní v druhém největším městě několik podniků. V centru občas narazíte i na naše zrna. Tento projekt ale najdete až v Jundrově. U řeky Svratky si kavárníci postavili designovou maringotku s posezením venku. Od října po zahájení saunařské sezóny můžete skočit také do jejich říční sauny Třpyt.

MOJI café v Mikulově: V Mikulově dlouho dobrá kavárna s výběrovkou chyběla. Lidi kolem pražského Coffee Roomu se ale naštěstí rozhodli expandovat na Moravu a potěšit místní i turisty kvalitním řemeslem. Přijďte ochutnat nádherné vypimpené snídaně a kafíčka z různých koutů republiky. Mezi nimi se občas mihneme i my.

Káva na Knopp ve Znojmě: Marek, který za celým projektem stojí, je jeden z prvních lidí vůbec (a ve Znojmě na plné čáře), co začali rozjíždět kavárnu s výběrovkou. Z výletu podél Dyje nebo z Rotundy svaté Kateřiny namiřte kroky vstříc útulné kavárničce s promakanými tradičními dezerty a dobře připraveným kafem.

 jpeg-optimizer_blog_banery_pruvodce_6

Kde na Moravě objevovat české i zahraniční pražírny

Půlnapůl ve Znojmě: Bombastický moderní prostor s kváskovým pečivem a řemeslnou pizzou. Ti přes kynuté pečivo můžou sáhnout po danishi. Ti, co rádi zákusky, budou nad míru spokojení s francouzskými dezerty, které hned tak někde neochutnáte.

QB v Brně: Další zastávka v brněnském Jundrově. Pražírna QB coffee roasters a jejich stylový přestavěný veslařský areál, ze kterého jsme byli naprosto unešení. V prvním patře budovy se to hemží baristama. Při čekání na kafe můžete sledovat také dění v pražírně, která je hned za barem. S buchtou a kafem se můžete usadit hned na několik venkovních míst v areálu. My jsme byli dost spoko s espressem a batchem, které jsme popíjeli ve stinném zákoutí.

Panelka Luleč: Tohle místo voní světovou kuchyní, hemží kulturními akcemi (snad jsou ještě lístky!) a hlavně osvěží koupáním v lomu Libuše. Těšit se můžete na nejrůznější variace asijské a indické kuchyně, chybět nebudou ani slovenské halušky. 

jpeg-optimizer_blog_banery_pruvodce_7

Kafö ve Zlíně: Díky Milanovi a Lucce jsme ochutnali spoustu káv ze zahraničních pražíren, ke kterým bychom se normálně ani nedostali. Mají oko na vybíraní perliček z kávového světa a právě díky tomu jsou pro místní oblíbenou daily zastávkou. Mikro espresso bar, který mění svou nabídku kávy a pražíren každý den. Pokud hledáte rozmanitost, je to ve Zlíně jasná volba. 

Pospolu Bakery v Hradišti: Tato pekárna nabízí nejen skvělou kávu (často Candy cane), ale i zahraniční pražírny. Z jejich pekárenské nabídky vyzkoušejte mandlový double baked!

Pražírna Kyjov: Po cestě z Lednicko-valtického areálu to vezměte přes Kyjov a navštivte našeho kamaráda Tomáše. Stejně jako my, tak i v Kyjově si kafe praží sami. Pokud budete mít chuť na dobrou slaďárnu, ochutnejte jeho cascarovou limču. 

naKofein v Hodoníně: Zaujme zejména milovníky designového prostředí a skvěle připravených raritních káv. Výhodou také je, že sídlí na okraji města. Proto naKofein poslouží jako skvělá zastávka na cestě autem.

jpeg-optimizer_blog_banery_pruvodce_8

 

Tak co na to říkáte? Přidáte se k nám na společnou letní kávovou dovolenou? 🌊☕️